LNG Hrvatska

Omišalj, 4. travnja 2022. godine – Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec posjetili su danas Terminal za UPP u Omišlju na otoku Krku.

U pratnji direktora LNG Hrvatska, Hrvoja Krhena i predsjednika Uprave Plinacra Ivice Arara, obišli su Terminal za UPP te posjetili brod ‘LNG Croatia’ gdje su se upoznali s procesima koji osiguravaju isporuku prirodnog plina u transportni sustav Republike Hrvatske.

Povod za posjet Terminalu je trenutna energetska situacija u kojoj je dovedena u pitanje sigurnost opskrbe za brojne države Europske unije. Slovenski ministar Vrtovec iskazao je interes za zakup kapaciteta Terminala za UPP kako bi se osigurali alternativni dobavni pravci plina u Sloveniju te istaknuo da bi se na taj način pokrila trećina slovenskih potreba za plinom.

Ovim posjetom Terminal za UPP na otoku Krku nastavlja potvrđivati svoju važnost na energetskoj karti Europe. Izgradnjom Terminala i otpremnog plinovoda Zlobin-Omišalj Republika Hrvatska je dobila diverzificirani dobavni pravac plina koji jamči energetsku stabilnost i sigurnost opskrbe plinom ne samo Hrvatskoj nego i susjednim državama te ostalim državama članicama Europske unije.