LNG logo
EN HR
dropdown-icon
english-flag
croatian-flag
european-union
Naslovnica > Novosti i priopćenja

Novosti i priopćenja

FSRU brod 'LNG CROATIA' stigao u brodogradilište Viktor Lenac

Zagreb, 14. listopada 2020. godine – Danas je u jutarnjim satima u brodogradilište Viktor Lenac uplovio FSRU brod 'LNG CROATIA'. FSRU brod će ostati u brodogradilištu dok se ne provedu dodatna završna testiranja pojedinih sustava, čije je trajanje predviđeno do 4 tjedna. Sukladno planiranim projektnim aktivnostima dolazak FSRU broda na lokaciju terminala očekuje se početkom prosinca ove godine, kada će započeti sve aktivnosti povezane sa puštanjem terminala u rad, a sve kako bi terminal započeo s radom 01. siječnja 2021. godine.

FSRU brod 'LNG Croatia' zaplovio prema Europi

Zagreb, 22. rujna 2020. godine - LNG HRVATSKA sa zadovoljstvom obavještava zainteresiranu javnost kako je FSRU brod 'LNG CROATIA', prije poznat kao brod za prijevoz ukapljenog prirodnog plina 'GOLAR VIKING', 20. rujna 2020. godine napustio Kinu te krenuo prema Europi.

Ministar Ćorić obišao gradilište LNG terminala na otoku Krku

Zagreb, 3. rujna 2020. godine - Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić obišao je danas gradilište LNG terminala na otoku Krku. Ministra Ćorića je s aktualnim statusom radova i aktivnostima koje predstoje do završetka trenutno najvećeg energetskog projekta u Hrvatskoj upoznao direktor LNG Hrvatska d.o.o. Hrvoje Krhen.

 

POPUNJEN JE SAV SLOBODNI KAPACITET TERMINALA

Zagreb, 15. lipnja 2020. godine - Ovim putem obavještavamo sve zainteresirane da je za naredne 3 plinske godine zakupljen sav slobodni kapacitet terminala i da nema više slobodnog kapaciteta. 

OBAVIJEST O POPUNJENOM KAPACITETU TERMINALA

Zagreb, 5. lipnja 2020. godine - Sukladno Pravilima korištenja terminala za ukapljeni prirodni plin (Narodne novine, broj 60/18 i 39/20), svake godine do 15. lipnja zainteresirani korisnici terminala mogu dugoročno zakupiti slobodne kapacitete uplinjavanja UPP-a na terminalu. Ovim putem obavještavamo zainteresirane korisnike terminala da je MFGK Croatia d.o.o. zakupio dio slobodnog kapaciteta uplinjavanja UPP-a kako slijedi:

OBAVIJEST O NOVOM ZAKUPU KAPACITETA TERMINALA

Zagreb, 4. svibnja 2020. godine - Sukladno Pravilima korištenja terminala za ukapljeni prirodni plin (Narodne novine, broj 60/18 i 39/20), svake godine do 15. lipnja zainteresirani korisnici terminala mogu dugoročno zakupiti slobodne kapacitete uplinjavanja UPP-a na terminalu. Ovim putem obavještavamo zainteresirane korisnike terminala da je MET Croatia Energy Trade d.o.o. zakupio dio slobodnog kapaciteta uplinjavanja UPP-a kako slijedi:

NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE

LNG Hrvatska d.o.o. sa sjedištem na adresi Radnička 80, Zagreb, dana 28. travnja 2020. godine, raspisuje natječaj za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme...

USVOJENA SU PRAVILA O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILA KORIŠTENJA TERMINALA ZA UKAPLJENI PRIRODNI PLIN

LNG Hrvatska d.o.o., operator terminala za UPP, je donio Pravila o izmjenama i dopunama pravila korištenja terminala za ukapljeni prirodni plin.

PROMJENE U UPRAVI LNG HRVATSKA

Ovim putem obavještavamo svu zainteresiranu javnost da je na Skupštini društva LNG Hrvatska d.o.o., direktorica društva dr. sc. Barbara Dorić razriješena sa funkcije direktora društva na vlastiti zahtjev, a radi odlaska na funkciju člana Uprave INA-Industrija nafte d.d. Za novog direktora društva Skupština je imenovala dosadašnjeg tehničkog direktora LNG Hrvatska d.o.o., Hrvoja Krhena.

MINISTAR ĆORIĆ I DIREKTORICA LNG-A DORIĆ OBIŠLI GRADILIŠTE LNG TERMINALA NA OTOKU KRKU

Ministar zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Tomislav Ćorić i direktorica LNG Hrvatska d.o.o., dr. sc. Barbara Dorić, obišli su u utorak 10. ožujka 2020. godine gradilište LNG terminala na otoku Krku.

STRATEŠKI PROJEKT: PRVI BRODOVI S PLINOM NA KRČKOM LNG-U VEĆ ZA GODINU DANA

Do sad smo izveli 55 posto radova, sve je unutar planiranih rokova i očekujemo da će LNG terminal početi s radom prvog siječnja iduće godine, rekao nam je Dobroslav Šestanović, glavni inženjer na gradilištu najvećeg hrvatskog energetskog projekta - terminala za ukapljeni prirodni plin

OTPAD NA GRADILIŠTU LNG TERMINALA ZBRINJAVA SE SUKLADNO PROPISIMA

Nakon što je 2. prosinca 2019. godine načelnica Općine Omišalj zajedno sa Županom Primorsko-goranske županije plasirala u javnost snimku na kojoj je vidljivo ispiranje cijevi autopumpe, a za koju se tvrdi da je nastala na gradilištu LNG terminala očitujemo se kako slijedi.

BILI SMO NA GRADILIŠTU NAJVAŽNIJEG ENERGETSKOG PROJEKTA JUGOISTOČNE EUROPE

Četrnaest ljudi sjedi za dugačkim stolom u sobi jedne, poprilično, trošne drvene barake. Nalazimo se u Omišlju, usred kompleksa Dina Petrokemije, jedne u nizu posrnulih hrvatskih industrija. Poprilično sumornom dojmu napuštenih postrojenja i zahrđalih cijevi pridonosi i kiša koja lijeva kao iz kabla.

U ŠANGAJU SE GRADI 280 METARSKI BROD ZA LNG, PO VELIČINI UZ BOK KRUZERIMA

Na strateškoj investiciji Hrvatske i Europske unije radi se 24 sata na dan kako bi terminal bio gotov do 1. siječnja 2021. godine

NAPREDUJE GRADNJA LNG TERMINALA NA KRKU

Nekoliko stotina metara zračne linije udaljen od velikih bijelih Janafovih spremnika za naftne derivate na Krku iz mora niče hrvatski LNG terminal. Smješten je u zoni bivše industrije plastike Dina, na lokaciji starog pomorskog pristana koji je još ne tako davno korišten za dopremu etilena za proizvodnju polietilena.DETALJAN PREGLED SVIH PROVEDENIH AKTIVNOSTI I STATUS RADOVA

Detaljan pregled aktivnosti koje su prethodile donošenju konačne investicijske odluke i početku izgradnje terminala.

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA DRŽAVNU POTPORU ZA LNG TERMINAL NA OTOKU KRKU

Europska komisija utvrdila je da su planovi Republike Hrvatske za potporu izgradnji i radu terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku u skladu s pravilima Europske Unije o državnim potporama. 

NAPREDAK RADOVA NA GRADILIŠTU LNG TERMINALA NA OTOKU KRKU

Nastavno na netočne informacije vezane uz radove na gradilištu LNG terminala na otoku Krku, a koje se proteklih dana plasiraju od strane načelnice Općine Omišalj, ovim putem želimo informirati svu zainteresiranu javnost o tijeku radova na gradilištu.

OBAVIJEST O DONOŠENJU KONAČNE INVESTICIJSKE ODLUKE

Konačna investicijska odluka o realizaciji projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, donesena je u skladu s planiranim rokovima realizacije terminala za UPP na otoku Krku, 31. siječnja 2019. godine.

ZATVOREN JE DRUGI KRUG POSTUPKA OBVEZUJUĆEG ZAKUPA KAPACITETA UPLINJAVANJA UPP-a (OPEN SEASON)

Do isteka roka za podnošenje ponuda u drugom krugu postupka ugovaranja obvezujućeg zakupa kapaciteta terminala (Open Season postupak), 20. prosinca 2018. godine, LNG Hrvatska zaprimila je ponude za obvezujući zakup kapaciteta terminala u iznosu od 0,52 milijarde kubika plina.

ZATVOREN JE POSTUPAK NABAVE „Plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU)“

LNG Hrvatska d.o.o. zaprimila je tri ponude u postupku nabave „Plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU) te pružanje usluga upravljanja i održavanja FSRU-a“.