LNG logo
EN HR
dropdown-icon
english-flag
croatian-flag
Naslovnica > Novosti i priopćenja

Novosti i priopćenja

Tanker za prijevoz UPP-a 'Rias Baixas Knutsen' pristao na Terminal

Omišalj, 01. lipnja 2021. godine – Danas je na Terminal za UPP pristao tanker za prijevoz UPP-a 'Rias Baixas Knutsen'.

Prvi small scale LNG pretovar na Mediteranu obavljen na krčkom terminalu

Omišalj, 21. svibnja 2021. godine - Na Terminalu za ukapljeni prirodni plin u Omišlju na otoku Krku, uspješno je izvedena složena operacija - tzv. ponovni pretovar ukapljenog prirodnog plina (re-loading) s FSRU broda LNG Croatia na manji brod za prijevoz ukapljenog prirodnog plina. 

Šesti tanker za prijevoz UPP-a 'Kinisis' pristao na Terminal

Omišalj, 14. svibnja 2021. godine – Dana 14. svibnja 2021. godine na Terminal za UPP pristao je šesti po redu tanker za prijevoz UPP-a 'Kinisis'. 

Tanker za prijevoz UPP-a 'Methane Nile Eagle' pristao na Terminal

Omišalj, 26. travnja 2021. godine – Danas je u poslijepodnevnim satima na Terminal za UPP pristao tanker za prijevoz UPP-a 'Methane Nile Eagle'.

Tanker za prijevoz UPP-a 'British Contributor' pristao na Terminal

Omišalj, 09. travnja 2021. godine – Danas je u jutarnjim satima na Terminal za UPP pristao tanker za prijevoz UPP-a 'British Contributor' te se uspješno vezao u luci posebne namjene Terminala za UPP. 

Tanker za prijevoz UPP-a 'Patris' pristao na Terminal

Omišalj, 24. ožujka 2021. godine – Danas je u jutarnjim satima na lokaciju Terminala za UPP pristao tanker za prijevoz UPP-a 'Patris' te se uspješno vezao u luci posebne namjene Terminala za UPP.

Tanker za prijevoz UPP-a 'Adam LNG' pristao na Terminal

Omišalj, 2. ožujka 2021. godine – Danas je u jutarnjim satima na lokaciju Terminala za UPP pristao tanker za prijevoz UPP-a 'Adam LNG', te se uspješno vezao u luci posebne namjene Terminala za UPP. Nakon provedenih testiranja i sigurnosnih provjera započeo je postupak prekrcaja UPP-a sa tankera na FSRU brod 'LNG Croatia', te se očekuje da će postupak završiti 03. ožujka 2021. godine, nakon čega će tanker 'Adam LNG' 04. ožujka u jutarnjim satima napustiti područje Terminala i luke posebne namjene.

Svečano otvorenje LNG terminala

Omišalj, 29. siječnja 2021. - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na prigodnoj je svečanosti u Omišlju na otoku Krku pustio u rad LNG terminal i otpremni plinovod Zlobin-Omišalj. Svečanosti su prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te uzvanici, nj.e. Péter Szijjártó, ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, nj. e. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, Victoria J. Taylor, privremena otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a, Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a te Uprava Plinacra na čelu s predsjednikom Uprave Ivicom Ararom, Hrvoje Krhen, direktor LNG Hrvatska te Barbara Dorić, članica Uprave INA-e. 

 

Obavijest

Omišalj, 18. siječnja 2021. godine - Obavještavamo zainteresiranu javnost da je Društvo LNG Hrvatska d.o.o. s ciljem utvrđivanja imisionih razina buke u okolišu tijekom redovnog rada Terminala za UPP, angažiralo ovlaštenu neovisnu stručnu organizacija za mjerenje buke čiji je ispitni laboratorij akreditiran od strane Hrvatske akreditacijske agencije sukladno normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017. Mjerenje buke je provedeno uz postojeće stambene objekte u mjestu Omišalj te uz granicu čestice Terminala za UPP. Ispitivanja su provedena mjerenjem razine buke na gore navedenim mjestima u dnevnim i noćnim uvjetima, uz paralelno praćenje meteoroloških parametara, meteorološkom stanicom.

Izvještajem o mjerenju buke okoliša utvrđeno je da je razina buke koju uzrokuje trajni izvor buke (FSRU brod) na Terminalu za UPP, sukladna postavljenim akustičkim zahtjevima pri  redovnom režimu rada, za dnevne i noćne uvjete, te da niti na jednom mjernom mjestu ne prekoračuje dopuštene razine propisane Studijom utjecaja na okoliš kao i  Rješenjem o prihvatljivosti utjecaja zahvata na okoliš.

Pored navedene ovlaštene stručne organizacije, Društvo LNG Hrvatska d.o.o. svakodnevno provodi dodatna mjerenja razine buke sa svrhom nadzora razine emitirane buke kako bi se osiguralo da buka ni u jednom trenutku ne prijeđe maksimalne dopuštene vrijednosti predviđene Studijom o utjecaju na okoliš prihvatnog terminala za UPP.

Natječaj za zapošljavanje

LNG Hrvatska d.o.o. sa sjedištem na adresi Radnička 80, Zagreb, dana 5. siječnja 2021. godine, raspisuje natječaj za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme za slijedeća radna mjesta u:

1.      SEKTORU ZA KOMERCIJALNO TEHNIČKE POSLOVE

1.1. Službi za upravljanje i održavanje terminala

1.1.1.      Operater – 3 izvršitelj/ica

Prvi tanker za prijevoz UPP-a pristao na Terminal

Omišalj, 1. siječnja 2021. godine – Danas je u jutarnjim satima na lokaciju Terminala za UPP pristao prvi tanker za prijevoz UPP-a 'Tristar Ruby', te se uspješno vezao u luci posebne namjene Terminala za UPP.

Preventivne aktivnosti zbog udara vjetra

Omišalj, 27. prosinca 2020. godine – Ovim putem obavještavamo svu zainteresiranu javnost da su 26. prosinca 2020. godine na području Terminala za UPP, nastavno na upozorenja o mogućnosti udara vjetra brzine koji graniči s maksimalno dozvoljenom za privez FSRU broda, provedene preventivne aktivnosti u skladu s aktima luke posebne namjene - Industrijske luke Terminal za UPP.

Sustavi Terminala za UPP u postupku testiranja

Omišalj, 23. prosinca 2020. godine – Ovim putem obavještavamo svu zainteresiranu javnost da su po dolasku FSRU broda 'LNG Croatia' na lokaciju Terminala za UPP pokrenuti postupci testiranja svih tehnoloških sustava broda i kopnenog dijela Terminala za UPP. U sklopu navedenoga, na FSRU brodu testiraju se svi brodski sustavi, u svim režimima rada, što ponekad uključuje i testiranja tijekom noćnih sati.

FSRU brod 'LNG CROATIA' pristao je na lokaciju Terminala za UPP

Omišalj, 1. prosinca 2020. godine – Danas u poslijepodnevnim satima FSRU brod 'LNG CROATIA' pristao je na lokaciju Terminala za UPP na otoku Krku, te se uspješno vezao u luci posebne namjene Terminala za UPP.

FSRU brod 'LNG CROATIA' isplovio iz brodogradilišta Viktor Lenac

Zagreb, 21. studenoga 2020. godine – Danas u poslijepodnevnim satima iz brodogradilišta Viktor Lenac isplovio je FSRU brod 'LNG CROATIA', odakle se brod zaputio prema španjolskoj luci Sagunto, u kojoj će ukrcati ukapljeni prirodni plin za probni rad terminala.

OBAVIJEST O JAVNOM SAVJETOVANJU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA PRAVILA KORIŠTENJA TERMINALA ZA UPP

LNG Hrvatska d.o.o., kao operator terminala za UPP obavještava zainteresiranu javnost o početku javnog savjetovanja o Prijedlogu Pravila o izmjenama i dopunama Pravila korištenja terminala za ukapljeni prirodni plin. Više o pozivu za sudjelovanje u javnom savjetovanju možete saznati ovdje.

U tijeku je tehničko nadgledanje LNG Terminala na otoku Krku

Omišalj, 26. listopad 2020. godine – započet je postupak tehničkog nadgledanja LNG Terminala na otoku Krku koje provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Sektor za eksplozivne atmosfere. 

FSRU brod 'LNG CROATIA' stigao u brodogradilište Viktor Lenac

Zagreb, 14. listopada 2020. godine – Danas je u jutarnjim satima u brodogradilište Viktor Lenac uplovio FSRU brod 'LNG CROATIA'. FSRU brod će ostati u brodogradilištu dok se ne provedu dodatna završna testiranja pojedinih sustava, čije je trajanje predviđeno do 4 tjedna. Sukladno planiranim projektnim aktivnostima dolazak FSRU broda na lokaciju terminala očekuje se početkom prosinca ove godine, kada će započeti sve aktivnosti povezane sa puštanjem terminala u rad, a sve kako bi terminal započeo s radom 01. siječnja 2021. godine.

FSRU brod 'LNG Croatia' zaplovio prema Europi

Zagreb, 22. rujna 2020. godine - LNG HRVATSKA sa zadovoljstvom obavještava zainteresiranu javnost kako je FSRU brod 'LNG CROATIA', prije poznat kao brod za prijevoz ukapljenog prirodnog plina 'GOLAR VIKING', 20. rujna 2020. godine napustio Kinu te krenuo prema Europi.

Ministar Ćorić obišao gradilište LNG terminala na otoku Krku

Zagreb, 3. rujna 2020. godine - Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić obišao je danas gradilište LNG terminala na otoku Krku. Ministra Ćorića je s aktualnim statusom radova i aktivnostima koje predstoje do završetka trenutno najvećeg energetskog projekta u Hrvatskoj upoznao direktor LNG Hrvatska d.o.o. Hrvoje Krhen.

 

POPUNJEN JE SAV SLOBODNI KAPACITET TERMINALA

Zagreb, 15. lipnja 2020. godine - Ovim putem obavještavamo sve zainteresirane da je za naredne 3 plinske godine zakupljen sav slobodni kapacitet terminala i da nema više slobodnog kapaciteta. 

OBAVIJEST O POPUNJENOM KAPACITETU TERMINALA

Zagreb, 5. lipnja 2020. godine - Sukladno Pravilima korištenja terminala za ukapljeni prirodni plin (Narodne novine, broj 60/18 i 39/20), svake godine do 15. lipnja zainteresirani korisnici terminala mogu dugoročno zakupiti slobodne kapacitete uplinjavanja UPP-a na terminalu. Ovim putem obavještavamo zainteresirane korisnike terminala da je MFGK Croatia d.o.o. zakupio dio slobodnog kapaciteta uplinjavanja UPP-a kako slijedi:

OBAVIJEST O NOVOM ZAKUPU KAPACITETA TERMINALA

Zagreb, 4. svibnja 2020. godine - Sukladno Pravilima korištenja terminala za ukapljeni prirodni plin (Narodne novine, broj 60/18 i 39/20), svake godine do 15. lipnja zainteresirani korisnici terminala mogu dugoročno zakupiti slobodne kapacitete uplinjavanja UPP-a na terminalu. Ovim putem obavještavamo zainteresirane korisnike terminala da je MET Croatia Energy Trade d.o.o. zakupio dio slobodnog kapaciteta uplinjavanja UPP-a kako slijedi:

NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE

LNG Hrvatska d.o.o. sa sjedištem na adresi Radnička 80, Zagreb, dana 28. travnja 2020. godine, raspisuje natječaj za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme...

USVOJENA SU PRAVILA O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILA KORIŠTENJA TERMINALA ZA UKAPLJENI PRIRODNI PLIN

LNG Hrvatska d.o.o., operator terminala za UPP, je donio Pravila o izmjenama i dopunama pravila korištenja terminala za ukapljeni prirodni plin.

PROMJENE U UPRAVI LNG HRVATSKA

Ovim putem obavještavamo svu zainteresiranu javnost da je na Skupštini društva LNG Hrvatska d.o.o., direktorica društva dr. sc. Barbara Dorić razriješena sa funkcije direktora društva na vlastiti zahtjev, a radi odlaska na funkciju člana Uprave INA-Industrija nafte d.d. Za novog direktora društva Skupština je imenovala dosadašnjeg tehničkog direktora LNG Hrvatska d.o.o., Hrvoja Krhena.

MINISTAR ĆORIĆ I DIREKTORICA LNG-A DORIĆ OBIŠLI GRADILIŠTE LNG TERMINALA NA OTOKU KRKU

Ministar zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Tomislav Ćorić i direktorica LNG Hrvatska d.o.o., dr. sc. Barbara Dorić, obišli su u utorak 10. ožujka 2020. godine gradilište LNG terminala na otoku Krku.

STRATEŠKI PROJEKT: PRVI BRODOVI S PLINOM NA KRČKOM LNG-U VEĆ ZA GODINU DANA

Do sad smo izveli 55 posto radova, sve je unutar planiranih rokova i očekujemo da će LNG terminal početi s radom prvog siječnja iduće godine, rekao nam je Dobroslav Šestanović, glavni inženjer na gradilištu najvećeg hrvatskog energetskog projekta - terminala za ukapljeni prirodni plin

OTPAD NA GRADILIŠTU LNG TERMINALA ZBRINJAVA SE SUKLADNO PROPISIMA

Nakon što je 2. prosinca 2019. godine načelnica Općine Omišalj zajedno sa Županom Primorsko-goranske županije plasirala u javnost snimku na kojoj je vidljivo ispiranje cijevi autopumpe, a za koju se tvrdi da je nastala na gradilištu LNG terminala očitujemo se kako slijedi.

BILI SMO NA GRADILIŠTU NAJVAŽNIJEG ENERGETSKOG PROJEKTA JUGOISTOČNE EUROPE

Četrnaest ljudi sjedi za dugačkim stolom u sobi jedne, poprilično, trošne drvene barake. Nalazimo se u Omišlju, usred kompleksa Dina Petrokemije, jedne u nizu posrnulih hrvatskih industrija. Poprilično sumornom dojmu napuštenih postrojenja i zahrđalih cijevi pridonosi i kiša koja lijeva kao iz kabla.

U ŠANGAJU SE GRADI 280 METARSKI BROD ZA LNG, PO VELIČINI UZ BOK KRUZERIMA

Na strateškoj investiciji Hrvatske i Europske unije radi se 24 sata na dan kako bi terminal bio gotov do 1. siječnja 2021. godine

NAPREDUJE GRADNJA LNG TERMINALA NA KRKU

Nekoliko stotina metara zračne linije udaljen od velikih bijelih Janafovih spremnika za naftne derivate na Krku iz mora niče hrvatski LNG terminal. Smješten je u zoni bivše industrije plastike Dina, na lokaciji starog pomorskog pristana koji je još ne tako davno korišten za dopremu etilena za proizvodnju polietilena.DETALJAN PREGLED SVIH PROVEDENIH AKTIVNOSTI I STATUS RADOVA

Detaljan pregled aktivnosti koje su prethodile donošenju konačne investicijske odluke i početku izgradnje terminala.

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA DRŽAVNU POTPORU ZA LNG TERMINAL NA OTOKU KRKU

Europska komisija utvrdila je da su planovi Republike Hrvatske za potporu izgradnji i radu terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku u skladu s pravilima Europske Unije o državnim potporama. 

NAPREDAK RADOVA NA GRADILIŠTU LNG TERMINALA NA OTOKU KRKU

Nastavno na netočne informacije vezane uz radove na gradilištu LNG terminala na otoku Krku, a koje se proteklih dana plasiraju od strane načelnice Općine Omišalj, ovim putem želimo informirati svu zainteresiranu javnost o tijeku radova na gradilištu.

OBAVIJEST O DONOŠENJU KONAČNE INVESTICIJSKE ODLUKE

Konačna investicijska odluka o realizaciji projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, donesena je u skladu s planiranim rokovima realizacije terminala za UPP na otoku Krku, 31. siječnja 2019. godine.

ZATVOREN JE DRUGI KRUG POSTUPKA OBVEZUJUĆEG ZAKUPA KAPACITETA UPLINJAVANJA UPP-a (OPEN SEASON)

Do isteka roka za podnošenje ponuda u drugom krugu postupka ugovaranja obvezujućeg zakupa kapaciteta terminala (Open Season postupak), 20. prosinca 2018. godine, LNG Hrvatska zaprimila je ponude za obvezujući zakup kapaciteta terminala u iznosu od 0,52 milijarde kubika plina.

ZATVOREN JE POSTUPAK NABAVE „Plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU)“

LNG Hrvatska d.o.o. zaprimila je tri ponude u postupku nabave „Plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU) te pružanje usluga upravljanja i održavanja FSRU-a“.